Botuline Toxine
Wat is Botox en hoe werkt het?
Botuline toxine (Botox) is een natuurlijk eiwit dat door bacterien (Clostridium Botulinum) wordt gemaakt. Het eiwit heeft als eigenschap dat het tijdelijk het signaal van de zenuw naar de spier kan blokkeren.
Botuline toxine wordt al sinds 1973 toegepast in de medische wereld, bijvoorbeeld voor het behandelen van diverse neurologische aandoeningen, zoals spierspasmen.
Binnen de cosmetische klinieken wordt botox – in vergelijking met de medische wereld – in zeer lage doseringen toegepast.
Welke problemen kunnen worden behandeld met botox?
Botox kan worden gebruikt voor het verminderen van dynamische rimpels. Dit zijn rimpels die ontstaan door het bewust of onbewust aanspannen van een spier, zoals de frons, voorhoofdslijnen of kraaienpootjes. Doordat de spierbeweging tijdelijk wordt verminderd of stilgelegd zullen lijnen in de huid vervagen.
Ook wordt botox gebruikt ter plaatse van andere spieren in het gezicht, bijvoorbeeld voor het verminderen van zichtbaar tandvlees bij lachen (gummy smile) of voor het verminderen van putjes in de kin (sinaasappelkin).
Daarnaast kan botox worden gebruikt om klachten als spanningshoofdpijn, migraine of tandenknarsen te verminderen. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door een toegenomen spierspanning en botox kan hiervoor een zeer effectief middel zijn.
Verder wordt botox binnen onze kliniek ingezet om overmatig zweten onder de oksel te behandelen.
In onze kliniek wordt gewerkt met botuline toxine van het merk Azzalure en Dysport, beide zijn veilig en effectief.
Hoe lang werkt botox?
Na een behandeling duurt het vaak enkele dagen (4-10 dagen) voordat het effect zichtbaar wordt. Wanneer je voor het eerst een behandeling hebt gehad, wordt altijd na 2 weken een controle afspraak gemaakt om te beoordelen wat het effect is.
Het effect van botox is tijdelijk. Hoewel er individueel grote verschillen bestaan, blijft het effect van een behandeling meestal 3 a 4 maanden zichtbaar. Hierna zullen de spieren weer (langzaam) hun oorspronkelijke kracht terugkrijgen.
Wanneer behandelingen worden herhaald kan het effect soms langer aanhouden.
Wanneer wordt er niet behandeld met botox?
Behandelingen met botox worden niet verricht wanneer je (mogelijk) zwanger bent of wanneer je borstvoeding geeft.
Ook bepaalde neurologische aandoeningen, zoals ALS of Myasthenia Gravis zijn contra-indicaties. Bij aandoeningen waarbij twijfel bestaat of een behandeling met botox wenselijk is zal eerst overleg met uw behandelend arts plaats vinden.
Verder is een infectie in of in de buurt van het te behandelen gebied en het gebruik van bepaalde antibiotica (aminoglycosiden) een reden om de behandeling uit te stellen.
Na de behandeling
Wanneer je behandeld bent met botox, adviseren wij je om gedurende 48 uur niet intensief te sporten, een sauna te bezoeken of het gebied te laten masseren. Dit omdat de botox tijd nodig heeft om zich goed in te bouwen op de spier-zenuwovergang.
Wanneer je van plan bent om na de botox behandeling een andere behandelingen te ondergaan, zoals radiofrequentie, IPL, laser of Dermapen adviseren wij om hier 2 weken tussen te laten.
Wat kost een behandeling met botox?
De prijs van de behandeling is afhankelijk van welke gebieden (zones) en hoeveel gebieden worden behandeld.
Voor een duidelijk overzicht van de prijzen verwijzen we u naar de prijslijst.
Afspraak maken?
Wil je direct een afspraak maken? Via ons boekingssysteem kan je een afspraak plannen voor een consult, behandeling of controle.